Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΡΚΟ ΣΤΡΑΤΟΥ - DIVINE CAFE

DIVINE CAFE: ραντεβού ασφαλείας προκειμένου να βρεθείς στο κέντρο-απόκεντρο με φίλους και να έχεις εξασφαλίσει ότι και τα παιδιά θα περάσουν καλά.
Όσοι έχουν επισκεφτεί το BADMINTON THEATRE  ίσως να έχουν δει πέρα από το parking  του θεάτρου την αρχή της παιδικής χαράς  και το Divine!
"There's a love that's divine,
 and it's yours and it's mine 
 like the sun....  
Αυτό το τραγούδι μου ήρθε στο μυαλό βλέποντας την ταμπέλα του καφέ. Σίγουρα δεν συμβαίνει μόνο σε μένα, πολλές στιγμές, να μας στέλνουν σε αγαπημένα τραγούδια. Είναι το "Have I told you lately that I love you" του Van Morrison ή αλλιώς του Van the Man. Βέβαια και η εκδοχή του Rod Stewart δεν είναι κακή. Διαφέρουν στο instrumental solo και λιγουλάκι στα λόγια. Ακούστε τις...
Μεσημέρι χειμώνα ή απογευματάκι καλοκαιριού έχοντας στην πλάτη τα νοσοκομεία και την Λ.Κατεχάκη μπορείς να χαρείς τη βόλτα σου είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο, ή να  συνδυάσεις μια παράσταση με ένα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί στο πάρκο στρατού  Γουδή.
Γουδί ή Γουδή; 
Εγώ μεγάλωσα με το πρώτο. Απ' ό,τι φαίνεται το δεύτερο είναι το σωστό,αλλά η συνήθεια συχνά μας κάνει να το λέμε Γουδί, στο Γουδί και όχι  Γουδή. 
Μεγάλη προσπάθεια κατέβαλε η κυρία Β.Καραγιάννη ,μεταφράστρια και μέλος της επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, για το ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από την ιστορική ναυτική οικογένεια κατά την Ελληνική Επανάσταση Γουδή και όχι από το γουδί το γουδοχέρι. Το κράτος αντάμειψε την οικογένεια με την παραχώρηση της έκτασης που φέρει το όνομά της, αν και τίτλους κυριότητας η κα Καραγιάννη  δεν κατάφερε να βρει σ΄αυτή της την έρευνα.
Anyway, κατόπιν τούτων ενημέρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Αθηναίων ,το ΥΠΕΧΩΔΕ  και έτσι αντικαταστάθηκε το όνομα.
Ο αντίλογος γι αυτήν την μετατροπή έρχεται από τον κύριο Σαραντάκο που εξαντλεί το θέμα του ονόματος. Σε μια χειμαρρώδη ανάλυση σε πείθει για το πρώτο ,αφού η αλλαγή  έχει προέλθει από μια "αβίαστη γλωσσική εξέλιξη " και όχι από "ιστορική άγνοια και βαρύτατη έλλειψη γλωσσικής ευαισθησίας" by κα Καραγιάννη. Η αλήθεια είναι ότι της τα σούρει για τα καλά και όποιος έχει την περιέργεια ας googλάρει και ας διαβάσει. Τι να κάνουμε, έτσι είναι τα ομόηχα στην ελληνική γλώσσα ,όπως και οι εναρμόνιοι φθόγγοι στη μουσική.
Μην σας πιάνει αμόκ αν σας ξεφύγει κανένα Γουδί, του Γουδιού αφού υπάρχουν και άλλες οικογένειες-περιοχές που τυχόν να τρίζουν τα κόκαλά τους από την ορθογραφική τροποποίηση και την εξέλιξη των ονομάτων τους στο πέρασμα των χρόνων όπως Περιστέρη/ι, Τατόη/ι, Κουκάκη/ι, Γαλάκη-Γαλάτσι, Καπανδρίτη/ι κ.λ.π.
Επίσης αναφέρει ο κύριος Σαραντάκος στα γραπτά κείμενα συναντά κανείς την "επανάσταση του Γουδιού, τεθωρακισμένες μoνάδες του  Γουδιού, το κίνημα του Γουδιού" κ.α.
Ας χαλαρώσουμε όμως από το παραλήρημα των τίτλων και ας αφήσουμε το πάρκο που είναι και από τα λίγα αυτής της πόλης να μας ηρεμήσει από τα προβλήματα που όλοι έχουμε.
Ease my troubles thats what you do που λέει και ο Van.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου