Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

TΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΑ ΒΛΑΧΙΚΑ

Τίμια και παραδοσιακά τα πιάτα των δικών μας ΒΛΑΧΙΚΩΝ.
Ο τσολιάς, κράχτης του πεζοδρομίου είναι μόνο η αρχή στο ταξίδι της κρεατογεύσης. Ένα σφύριγμα του και....
Κοκορέτσι,εξοχικό,γουρουνόπουλο,κοντοσούβλι,κατσικάκι στη γάστρα είναι το κύριο θέμα αυτών των εστιατορίων ,με χύμα κρασί, σαλάτες, αλοιφές και στο τέλος γιαουρτάκι.

Tσολιάς

Βλάχικα-Άγραφα( 2 μαγαζιά που το δεύτερο το ανοίγει ο κυρ-Βασίλης όταν πρόκειται να γίνει Ο ΧΑΜΟΣ)

Βοσκοπούλα

Η φωλιά των κυνηγών

Δίλοφο( η ονομασία της περιοχής)

Ο μπαρμπα-Χαράλαμπος(απέναντι) κτλ

Η σημερινή μέρα όπως και το τριήμερο του Πάσχα είναι primetime και όλα αυτά τα χρόνια που γυρίζω σπίτι το μεσημέρι, η τσίκνα πάει σύννεφο με τις ταβέρνες να είναι γεμάτες .
Να σημειώσω ότι την περίοδο της νηστείας  εδώ στα Βλάχικα της Βάρης δεν χωρίζουμε ζευγάρια, ούτε βάζουμε σε δίλημμα παρέες. Ακολουθώντας την εκκλησιαστική  δίαιτα, στην οποία πολύ έχουν ορκιστεί, στις ταβέρνες σερβίρονται και καλαμαράκια τηγανητά.
Επίσης, να μην ξεχάσω να σας επισημάνω πόσο δύσκολη είναι η δουλειά των ψηστών, την οποία γνωρίζω από περιγραφή ενός από αυτών και πόσα προβλήματα υγείας μπορεί να σου δημιουργηθούν με το πέρασμα των χρόνων. Μην απορρήσετε λοιπόν αν το προηγούμενο ραντεβού από εσάς  στον δερματολόγο για καθαρισμό προσώπου είναι ένας ψήστης, ή στον ορθοπεδικό(μέση,πόδια),ή στον αγγειολόγος. Η ζέστη και η κάπνα το καλοκαίρι, η ορθοστασία και το σήκωμα των σουβλών κατά την προετοιμασία και το ψήσιμο είναι απίστευτα κουραστικό . Οι ψήστες έχουν εξειδικευτεί ο καθένας και σε ένα είδος κρέατος όπως λέει ο φίλος μου ο Γ. Γι αυτό θέλει λίγο ψάξιμο αν έχετε το φαγητό ψηλά!!!
Εμείς οι ντόπιοι έχουμε καταλήξει.

Εσείς περιπλανηθείτε, δοκιμάστε και καλή όρεξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου