Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ













Πηγή Κουτσουνάρι



Άγιοι Πάντες




Μονή Φανερωμένης

Κλείσαμε φέτος από φαράγγια
Του χρόνου πάλι!

Φαράγγι Αγίων Πάντων (Χωριό Σκοπή-Άγιοι Πάντες)


Θα ήμασταν άπαντες παρόντες για τους Αγίους Πάντες, αλλά 5 έμειναν πίσω σε κατ οίκον νοσηλεία και ένας δικαιολογημένα απών λόγω ηλικίας. Σύνολο; 18 παρόντες.
13 τελικά το τόλμησαν. 5 παιδιά σχολικής ηλικίας, 7 ώριμοι, 1 παππούς. Οι υπόλοιποι παρέμειναν στο τέλος της διαδρομής στην παραλία κάτω από τον πλάτανο.
Από τη Σητεία ακολουθούμε τον δρόμο για Ηράκλειο. Δεξιά του χωριού Σκοπή οδηγούμε στον νέο δρόμο και στρίβουμε δεξιά εκεί που τελειώνει. Μετά από λίγο γίνεται τσιμεντόδρομος και προχωράμε μέχρι να βρούμε την πινακίδα του φαραγγιού, χιλιοτρυπημένη από τα σκάγια.
7 χιλιόμετρα μέχρι το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων.
2 πηγές με πόσιμο νερό, η Χωστή και το Κουτσουνάρι στα πιο κατάλληλα σημεία, όταν έχεις φτάσει στα όρια της απόλυτης δίψας.
Αμπέλια,πικροδάφνες,χαρουπιές, βελανιδιές,πλατάνια,ελιές,συκιές,κολοκυθιές.
Άλλοτε το μονοπάτι ήταν σκεπασμένο και φιλόξενο,σε 2-3 σημεία όμως πέσανε καντήλια. Ξεσκέπαστο και με βράχια γεμάτα από ξερά πλατανόφυλλα, που γλιστρούν. Καλό θα ήταν να βρείτε ένα κατσούνι - μπαστούνι από τα άπειρα που υπάρχουν κάτω. Βοηθάει.
Η σήμανση ικανοποιητική,είτε με κοκκινάδια πάνω στα βράχια,είτε με πέτρινους κούκους.
Βγαίνοντας στους Αγίους Πάντες όπου τελειώνει η διαδρομή με νόημα, πήραμε τα αγροτικά και πήγαμε παραλία για να βρούμε τους υπόλοιπους, να βουτήξουμε και να καταναλώσουμε τις υπόλοιπες μυζηθρόφτες.
Δυο πλατάνια, μια πηγή και μπροστά μια ζόρικη παραλία με πέτρες, αλλά με γαλαζοπράσινα νερά. Στην άκρη της παραλίας μαζέψαμε και κρίταμο, ένα φυλλαράκι που το κάναμε σήμερα τουρσί. Μοιάζει με τα τσιτσίραβλα του Βόλου. Μπαίνει στη σαλάτα μαζί με την αντράκλα-γλυστρίδα ή συνοδεύει το ρακί. 
Η εκδρομή τελείωσε με επίσκεψη στο μοναστήρι της Φανερωμένης που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την παραλία.
Μ αυτό το παρεάκι περάσαμε πέρυσι το φαράγγι του Ρίχτη και έτσι ανανεώσαμε το περιπατητικό ραντεβού μας για του χρόνου, για κάτι άλλο.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου