Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΡΑΚΟΜΕΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ.

Κλειστές είναι από το πρωί και οι φαρμακαποθήκες, όπως και οι συνεταιρισμοί των φαρμακοποιών.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) και η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ), αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην απεργία των φαρμακοποιών, αντιδρώντας στο επίμαχο νομοσχέδιο για το γάλα και τα φάρμακα, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων δεν πρόκειται να οδηγήσει σε όφελος του καταναλωτή.
Η απεργία των φαρμακαποθηκών θα προκαλέσει προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων των διημερευόντων και διανυκτερευόντων φαρμακείων, σε πολλά από τα οποία και σε διάφορες πόλεις της χώρας, έχουν αρχίσει να σχηματίζονται ουρές από πολίτες που ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή για την απεργία των φαρμακείων και δεν είχαν προλάβει να προμηθευθούν τα απαραίτητα φάρμακα.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, το νομοσχέδιο ευνοεί με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τα μεγάλα συμφέροντα εκτός φαρμακείου, προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη σε 12.000 φαρμακεία και στις 30.000 οικογένειες που ζουν από αυτά.

«Οι αλλαγές ευνοούν τα καρτέλ των Σούπερ Μάρκετ και δίνουν την χαριστική βολή στον κλάδο των φαρμακοποιών», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης και εκτιμά ότι θα βρεθούν βουλευτές που «θα υποδείξουν στον κ. Γεωργιάδη το καταστροφικό λάθος που γίνεται».

Επίσης, ο κ. Θεοδοσιάδης αναφέρει ότι οι φαρμακοποιοί προσμένουν παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος πιστεύουν ότι είναι εναντίον της δημιουργίας καρτέλ.

Ο ΠΦΣ αναλύει τις δικές τους θέσεις για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στον κλάδο:

1. Κάθε νέος φαρμακοποιός θα ανοίγει φαρμακείο μόνο στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία εις βάρος της σημερινής ορθής κατανομής αυτών ανά δήμο ή κοινότητα.

2. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει και η κατάργηση των αποστάσεων μεταξύ των φαρμακείων, που θα προκαλέσει μετακίνηση όλων των φαρμακείων από την περιφέρεια στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

3. Επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, δηλαδή να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%. Και έτσι de facto «νομιμοποιούνται» οι μισθώσεις φαρμακείων.

4. Παρέχεται η δυνατότητα να ιδρυθούν νέα φαρμακεία απέναντι από τα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως της δυναμικότητας των νοσοκομείων αυτών, με αποτέλεσμα φυσικά να ιδρυθεί απροσδιόριστος αριθμός φαρμακείων, παρά τις διαπιστώσεις των αρμόδιων υπουργείων ότι η Ελλάδα έχει τα περισσότερα φαρμακεία σε όλη την Ευρώπη.

5. Παρέχεται η δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί. Μία , δέκα ή …εκατό.

6. Δίνεται η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με Super markets, πολυιατρεία, βενζινάδικα κλπ, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

7. Το φαρμακείο μπορεί να έχει επιφάνεια ακόμη και 5 τ.μ., αντί των ελάχιστων 30 τ.μ. που ίσχυε.. Καταργούνται επίσης οι προδιαγραφές για τον εξοπλισμο του φαρμακείου και τους χώρους φύλαξης των φαρμάκων. Προφανέστατα προκειμένου να δημιουργηθούν χωρίς προδιαγραφές μικρά shops in shops φαρμακεία εντός των super markets.

8. Οι τιμές πώλησης (χονδρική, νοσοκομειακή και λιανική) των ΜΥΣΥΦΑ καθορίζονται ελεύθερα από την 1η Ιανουαρίου 2017, κάτι που συνεπάγεται ότι τις τιμές θα καθορίζει ανάλογα με τις διαθέσεις της η φαρμακοβιομηχανία σε βάρος φυσικά της φαρμακευτικής δαπάνης

9. Καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, αφού θα μπορούν πια όποτε θέλουν χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση των πολιτών.

10. Ακυρώνονται επί της ουσίας και καθίστανται ανενεργές οι εφημερίες, αφού κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί, όποτε θέλει και ανέλεγκτα, να ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του, χωρίς υποχρέωση ενημέρωσης καμίας Αρχής.

11. Τα διαιτητικά τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και για νοσοκομειακή χρήση επιτρέπεται να διατίθεται από κάθε κατάστημα, προφανώς και πάλι από τα super markets
πηγή: thepressproject.gr

Πώς η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας άνοιξε το δρόμο για να καταπιούν ξένες πολυεθνικές και τα φαρμακεία μας;
Έπρεπε δυστυχώς να περάσουν δύο και πλέον χρόνια, να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να περάσει σωρεία καταστροφικών μέτρων, για να αντιληφθούν και οι φαρμακοποιοί το «οργανωμένο σχέδιο» για τη φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού.

 Όμως, δεν πρόκειται για «κεραυνό εν αιθρία», όπως είχε αποκαλύψει το newsbomb.gr με δημοσιεύματά του ήδη από τον Απρίλιο του 2011.

 Δημοσίευμα με τίτλο «Πώς η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ξεπουλά την Ελλάδα στο Ισραήλ» μεταξύ άλλων αποκάλυπτε συμφωνία-προϊόν ιδιωτικών διαβουλεύσεων από την περίοδο του 2009, ανάμεσα στον κύκλο Παπανδρέου και συγκεκριμένης εταιρείας, ισραηλινής προέλευσης, η οποία διεθνώς ειδικεύεται στις αλυσίδες φαρμακείων. Τον Μάρτιο του 2012 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κ. Λουράντος ,αποκάλυπτε συγκεκριμένο έγγραφο στο πλαίσιο της παραπάνω συμφωνίας, που περιέγραφε την εμπορική δραστηριότητα ισραηλινών εταιρειών στην Ελλάδα με σκοπό τη δημιουργία πολυφαρμακείων στην Αθήνα. Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2012, νέο δημοσίευμα του newsbomb.gr έριχνε φώς στο πώς η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας θα οδηγούσε στην εξόντωση των Ελλήνων φαρμακοποιών.

Σήμερα, το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού ολοκληρώνει την παράδοση της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων σε ξένα συμφέροντα, σε μεγαθήρια αλυσίδων φαρμακείων και πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών.
Η αρχή έγινε με τη νομοθέτηση από τον Ανδρέα Λοβέρδο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία. 
Αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών διαπίστωσαν ότι έχουν τους κατάλληλους συμμάχους για να επιβάλουν στους Έλληνες ασθενείς πάμφθηνα, αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα, παρασκευασμένα σε τρίτες χώρες, διαμόρφωσαν το κατάλληλο πλαίσιο για να θησαυρίσουν πολυεθνικές όπως η TEVA. Η ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία γενόσημων, η οποία πρωταγωνιστεί συχνά σε καταγγελίες για επικίνδυνες παρενέργειες σκευασμάτων της που έχουν οδηγήσει και σε αποσύρσεις σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, έβαλε «πόδι» αρχικά στην ελληνική αγορά μέσω των μειοδοτικών διαγωνισμών για την προμήθεια των δημόσιων νοσοκομείων.
Με τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, που αφαιρεί από τον θεράποντα ιατρό τη δυνατότητα να «γράψει» συγκεκριμένο φάρμακο στον ασθενή και καθιστά τον φαρμακοποιό υπεύθυνο για τη χορήγηση του φθηνότερου γενόσημου, η TEVA και και άλλες πολυεθνικές γενόσημων βρέθηκαν σε τρομερά πλεονεκτική θέση έναντι των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.

Η προσπάθεια των δανειστών να σβήσουν από το χάρτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία βρήκε πόλο αντίστασης και στις ιατρικές ενώσεις της χώρας, οι οποίες χαρακτήρισαν το νόμο Λοβέρδου «ανθρωποκτόνο» και προσέφυγαν εναντίον του στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι ιατρικές ενώσεις τόνιζαν ότι αναπόσπαστο μέρος του ιατρικού λειτουργήματος είναι η επιλογή συγκεκριμένης θεραπείας από τον θεράποντα ιατρό. 

Το σχέδιο των πολυεθνικών τύπου TEVA είχε σαν πρώτο στόχο να «βγάλει» από τη μέση τους λίγους παίκτες, δηλαδή τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, και στη συνέχεια να πετάξει στο δρόμο και τους πολλούς... φαρμακοποιούς.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες όμως, αν τα φαρμακεία μας κλείσουν και την αγορά μονοπωλήσουν οι ξένες αλυσίδες φαρμακείων;

Πρώτον, οι Έλληνες φαρμακοποιοί θα μετατραπούν σε υπαλλήλους ή θα μείνουν στην ανεργία.
Δεύτερον, θα δημιουργηθούν μονοπωλιακές συνθήκες, που θα καθορίζουν τις τιμές των φαρμάκων και θα αυξάνονται κατά το δοκούν. Υπάρχουν και σε αυτή την περίπτωση πλείστα παραδείγματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, όπου μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων αυξάνουν τρομακτικά τις τιμές των φθηνών –υποτίθεται- γενόσημων.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, στη συνεδρίαση του ΔΣ την Τετάρτη δήλωσε: «Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που οδηγεί στην εξόντωση το φαρμακείο και την φαρμακευτική περίθαλψη, με απώτερο σκοπό τα φάρμακα να πωλούνται από τα σουπερ μάρκετ. Αυτό το σχέδιο δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθεί και ζητάμε την απόσυρση όλων των επίμαχων διατάξεων. Στα πλαίσια της εξαφάνισης της μεσαίας τάξης, στα πλαίσια της συγκέντρωσης κεφαλαίου από τους μικρομεσαίους στους οικονομικά ισχυρούς, τώρα ήλθε η σειρά των φαρμακοποιών να πληρώσουν. Από τα μέτρα αυτά θίγονται κυρίως οι ασφαλισμένοι οι οποίοι θα πληρώσουν τα διπλάσια και τριπλάσια χρήματα για τα φάρμακα τους».
Στο παρά πέντε της ψήφισης του σχετικού νόμου από τη βουλή, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν «ενωμένοι και αποφασισμένοι να τα κάνουμε λίμπα», όπως ελέχθη στη Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. 
Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου