"Την Δευτέρα 14/7 σας προσκαλώ όλους, στο πάρτι που θα κάνω στο λιμάνι της Νάξου για να γιορτάσω τα 205 χρόνια από το θάνατό μου."
Άγιος Νικόδημος
Dress code: ημιεπίσημο-λιμανίσιο.
Κάπως έτσι θα ήταν η πρόσκληση, που θα
έγραφε ο Άγιος Νικόδημος, προκειμένου να καλέσει
όλη την επικράτεια στο νησί.
Όπως καταλαβαίνετε, δύσκολο να αρνηθεί κανείς σε ένα σεβάσμιο γέροντα
και να μην παραστεί στην επέτειο θανάτου του.
Γι αυτό λοιπόν, θα πάω!
Αγαπημένη μου Ιωάννα,
την ημέρα που γεννήθηκες εσύ (ημέρα, όχι έτος) ο Νικόδημος την έκανε.
Λίγα λόγια για τον Νικόδημο!
Από τον έρωτα (να υποθέσω) του Αντώνη και της Αναστασίας Καλιβούρτζη προέκυψαν οι μικροί, κατά τον απλό κοσμάκη Νικολάκης(Άγιος Νικόδημος) και Πιέρο.
Η Αναστασία δεν την πάλεψε με δυο αγόρια , όπως δεν την παλεύω και εγώ και έγινε μοναχή με το όνομα Αγαθή. Εγώ φλερτάρω και με το μοντέλο της Μήδειας! Για τον Αντώνη δεν γνωρίζω .Μπορεί να το μετάνιωσε, μπορεί να ξαναπαντρέυτηκε ποιος ξέρει...Μάλλον πέθανε!
Ο Νικόδημος έμαθε τα πρώτα του γραμματούλια με τον αδελφό του Κοσμά του Αιτωλού στο νησί και μετά πήγε στην Ευαγγελική Σχολή στη Σμύρνη.
Γνώριζε fluently 3 γλώσσες, Ιταλικά,Γαλλικά,Λατινικά, ό,τι διάβαζε το άρπαζε με την πρώτη και γενικά ήταν ο καλύτερος μαθητής, ίσως και απουσιολόγος.
Στα 21 του χρόνια επιστρέφει στο νησί και μετά από 4 χρόνια (1774) συναντά στην Νάξο, όπου είναι εξόριστοι από το Άγιο Όρος, τους υπέρμαχους της Ορθοδοξίας Αγιορείτες πατέρες, Ιερομόναχους Γρηγόριο και Νήφων και τον Γερο-Αρσένιο. Γνωρίστηκαν και μίλησαν για το «κολυβαδικό» κίνημα, με το οποίο οι μοναχοί υπερασπίζονταν την Κυριακή ως ημέρα της Ανάστασης, ημέρα χαράς και όχι… μνημοσύνων , κόλυβων και γονυκλισιών! Εκεί τους συνάντησε ο Νικόλαος, και πήρε την ευλογία να μονάσει στο Άγιο Όρος και να γνωρίσει την Φιλοκαλική παράδοση, στοιχεία της οποίας είναι η γιορτή της Ανάστασης, η άσκηση, η νήψη (εσωτερική εγρήγορση ,από το ρήμα νήφω ) και η καρδιακή προσευχή.
Ζήτησε την ευλογία του επισκόπου και της μητέρας του (ο πατέρας του είχε κοιμηθεί). Παρ’ ότι ο επίσκοπος τον ήθελε κοντά του, δεν τον εμπόδισε. Με την μητέρα του συμφώνησαν την ημέρα της αναχώρησής του να την ανεβάσει στην Ι. Μ. Χρυσοστόμου του νησιού. Κοινώς την παρκάρισε στον επίσκοπο, αν και πιστεύω ότι και η Αναστασία ήξερε κατά βάθος ότι και στο νησί να έμενε ο Νικόλαος ,ένα ποτήρι νερό δεν θα της πήγαινε. Αγόρια ...
Όταν αυτό έγινε και κατέβηκε στην παραλία για να πάρει το πλοιάριο, αυτό αναχώρησε χωρίς να προλάβει ν’ ανέβει. Ο αποφασισμένος Νικόλαος το ακολούθησε κολυμπώντας και τους ανάγκασε μετά από ώρα να γυρίσουν να τον πάρουν…
Όταν αυτό έγινε και κατέβηκε στην παραλία για να πάρει το πλοιάριο, αυτό αναχώρησε χωρίς να προλάβει ν’ ανέβει. Ο αποφασισμένος Νικόλαος το ακολούθησε κολυμπώντας και τους ανάγκασε μετά από ώρα να γυρίσουν να τον πάρουν…
Κίνημα Κολλυβάδων
Ό,τι έκανε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός με τις περιοδείες του και την ίδρυση σχολείων σε λαϊκό επίπεδο, έκαναν σε υψηλότερη βαθμίδα οι Κολλυβάδες Άγιοι εκδίδοντας και ερμηνεύοντας κείμενα της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας, βίους και ακολουθίες αγίων, ύμνους της Εκκλησίας, ακόμη και σχολικά εγχειρίδια Γραμματικής, Ρητορικής, Φιλοσοφίας συγγραφέων, αρχαίων Ελλήνων και Δυτικών. Αυτό που προείχε ήταν να φωτισθεί το Γένος και να σταθεί στην πίστη και στις παραδόσεις των Πατέρων, να διασωθεί ο ελληνορθόδοξος πολιτισμός. Έπρεπε στα σχολεία που άρχισαν να πυκνώνουν, στους δασκάλους, στους μοναχούς, στους κληρικούς να εξασφαλισθεί η δυνατότητα να κατανοούν τα ελληνικά κείμενα με τη σχολική παιδεία, αλλά και να τους προσφερθούν τέτοια κείμενα με εκδόσεις, γιατί τα χειρόγραφα σπάνιζαν, κρυμμένα σε μοναστηριακές βιβλιοθήκες ή συλημένα από επιτήδειους ξένους περιηγητές.
Αυτά λοιπόν, για να μην το έχεις άγχος τι γιορτάζουμε ανήμερα των γενεθλίων σου, Ιωάννα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου