Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

IERNIS: GLOOMY WINTERS NOW AWAY



Σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογία  Ιέρνις ονομάζονταν κάποτε η Ιρλανδία.

Στις μέρες μας και στον τόπο μας, «Ιέρνις-Iernis» ονομάζεται ένα μουσικό συγκρότημα της Αθήνας,  που πρωτοξεκίνησε το 1997 με το όνομα «ΚΕΛΤΟΙ»,  από μια ομάδα ατόμων με γνώσεις και αγάπη για τη μουσική παράδοση των λαών που αποκαλούνται Κέλτες.

Μέλη του συγκροτήματος είναι οι Αυστραλογεννημένοι  Γιώργος και Μανώλης Γαλιάτσος,  ο Γιώργος στη φωνή, στην κιθάρα, στο ιρλανδέζικο μπουζούκι, στο λαούτο, ενώ  ο αδερφός του Μανώλης στο μαντολίνο, στο  ιρλανδέζικο μπουζούκι, στο μπάντζο, στην κιθάρα, καθώς και ο Κώστας Ξυδάκης που παίζει μαντολίνο, φλογέρες,  dulcimer και φλάουτο.  Επίσης, έχουμε  τον ελληνοιρλανδό Scott Mavroudi στην ιρλανδέζικη γκάιντα, στις φλογέρες, στο μαντολίνο και στο τραγούδι. Οι «Iernis» με αυτό το όνομα ή με το όνομα «ΚΕΛΤΟΙ»,  συναντήθηκαν στο  παρελθόν και με άλλους μουσικούς που μας αποχαιρέτισαν πρόωρα. Αναφέρομαι εδώ στον ελληνοαυστραλό  Έκτορα Κοσμά, αλλά και  στον Ιρλανδό Jack Rogers που γεννήθηκε στο Λίβερπουλ, ταξίδεψε στον κόσμο και έζησε και πέθανε στην Αθήνα.  Τώρα, νέες συμμετοχές στο συγκρότημα όπως  η γεννημένη στον Καναδά  Χρυσούλα Κεχαγιόγλου στο τραγούδι και η Ρεγγίνα Σοφού στο βιολί, γράφουν πλέον μαζί με τους «παλιούς» τη μουσική ιστορία των Ιέρνις, σε διάφορους ακουστικούς  χώρους της Αθήνας όπως το  «Μακάρι», η «Διέλευσις», κ.α., καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. 

Η μουσική παράδοση της Ιρλανδίας, της Σκωτίας , της Βρετάνης, έχει βρει στην Ελλάδα με τους «Ιέρνις» άξιους εκφραστές που σηκώνουν στους ώμους τους με σεβασμό, με συνέπεια και με μουσική επάρκεια, όλα αυτά τα ακούσματα  αιώνων. 

πηγή:endeaneos.blogspot.gr και τα αυτάκια μου που τους άκουσαν πριν 3 χρόνια στη "Διέλευση" στην Κυψέλη.

"...Trees may bud, and birds may sing
Flowers may bloom, and verdure spring,
Joy to me they canna' bring,
Unless wi' thee, my dearie, O."


Όνειρα Γλυκά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου