Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΣΙΦΝΟΣ



Φλάρος


Χρυσοπηγή





ΣΙΦΝΟΣ

Το νησί της απόλυτης ευταξίας, ομορφιάς και αρχοντιάς. 

Υπάρχουν Κυκλάδες και Κυκλάδες. Το μπλε-άσπρο είναι το ίδιον του φαίνεσθαι αυτών των νησιών.
Επίσης, υπάρχουν γούστα και γούστα. Αυτοί που θέλουν το νησί πράσινο και αυτοί που γουστάρουν τα ξερονήσια τύπου Κυκλάδες.
Η αλήθεια είναι ότι η Σίφνος δεν έχει κανένα ψεγάδι. Η αγριάδα του ξερού τοπίου ξεπερνιέται με τα πεντακάθαρα σοκάκια,τις εντυπωσιακές αυλές με τους φλάρους (= καμινάδα, εξ ου και  τον κακό σου τον φλάρο) την κυρίλα των σπιτιών και των τουριστικών καταλυμάτων. Όλα φτιαγμένα με τέχνη και γούστο, χωρίς ίχνος κιτσαριού και προχειρότητας.
Ομολογουμένως, δύσκολο νησί να πας από θέμα συγκοινωνίας και ακριβούτσικο αν θες το κάτι το διαφορετικό. Θεωρώ ότι είναι ένα νησί για δυο και όχι για τέσσερις και βάλε. Δηλαδή, δεν πας με τα παιδιά, ούτε με τους φίλους της Γ΄ Λυκείου. Για τέτοια πράγματα έχουμε την Μύκονο, την Σαντορίνη , την Πάρο την Νάξο κ.λ.π. 
Στη Σίφνο θα περπατήσεις. Θα κολυμπήσεις, θα αγναντέψεις, θα πάρεις ιδέες για το σπίτι σου και την αυλή σου. Θα βάλεις τις μουσικές σου,θα ανασύρεις τις ποιητικές συλλογές από την βιβλιοθήκη σου, θα λησμονήσεις, θα μελαγχολήσεις, αλλά θα θέλεις να ξαναπάς.
Έχει μια αξιοπρέπεια αυτό το νησί, που δεν θες να το λερώσεις, να το χαλάσεις, να το ενοχλήσεις. Είναι αυτό που λένε τον σεβασμό δεν τον επιβάλεις,αλλά τον κερδίζεις. Ας πούμε η Άνδρος και είναι, και του φαίνεται αρχοντόνησο, αλλά πολύ ξυνίλα βρε παιδί μου. Οι ψηλοί μαντρότοιχοι των καπετανέων όντως διαχωρίζουν τους ντόπιους από τους ξένους. Η Άνδρος φωνάζει...ΞΟΥ. Η Σίφνος όχι. 
Τα πανηγύρια της Σίφνου είναι επίσης ιδιαίτερα. Κεντρικό πρόσωπο και υπαρκτό είναι ο πανηγυράς. Επίσης, κεντρικό πρόσωπο είναι ο Άγιος ή Αγία για την οποία γίνεται το νταβατούρι. Ο πανηγυράς φιλοξενεί σπίτι του, σε ξεχωριστό δωμάτιο για να μπορεί να απομονωθεί όποιος πιστός θέλει κατά τη διάρκεια του έτους,την εικόνα του Άγιου, από παραμονή σε παραμονή της γιορτής για ένα ολόκληρο χρόνο. Χρόνια ολόκληρα περιμένουν οι πανηγυράδες, έως ότου έρθει η σειρά τους να πάρουν την εικόνα. Φέτος ο Πανηγυράς ήταν εξ Αμερικής. Ζει εκεί, αλλά ήρθε για την εικόνα. Ένας πανηγυράς μάζευε λεφτά από τότε που τελείωσε το φανταριλίκι. Αυτός που θα αναλάβει φέτος άλλαξε τη σειρά του, λόγω ηλικίας.   Χρέος του όλα τα έξοδα και ο συντονισμός της γιορτής  και το τραπέζωμα των πιστών με την γνωστή ρεβυθάδα, μετά τη λιτάνευση της εικόνας. Έτσι είναι αυτά τα πάρτι στη Σίφνο για τη Θεία Χάρη Του/Της. Όχι παίξε - γέλασε μόνο, αλλά και πλέρωνε. 
40 μέρες μετά το Πάσχα και η Χρυσοπηγή βουλιάζει από κόσμο. Το θέαμα που προσφέρει το μικρό ακρωτήρι με το μοναστήρι της Χρυσοπηγής (1650), της πολιούχου του νησιού, να δεσπόζει περήφανα επάνω στο βράχο, είναι μαγευτικό. Είναι όλα μαζί, που συνθέτουν το κάδρο: ο ιερός βράχος με το πάλλευκο κτίσμα, η ελάχιστη βλάστηση ολόγυρα, η απεραντοσύνη του Αιγαίου και η γαλήνια μεγαλοπρέπεια που αποπνέει ο χώρος.
Την εικόνα φέρνει καράβι, εκεί στο πανέμορφο ακρωτήρι της Σίφνου με την ολόλευκη εκκλησία και το ανενεργό μοναστήρι της Χρυσοπηγής. Η φιλαρμονική αποδίδει τιμές, ως είθισται και η εικόνα αποχαιρετώντας τον φετινό πανηγυρά μπαίνει στην εκκλησία για να δοξαστεί και να παραδοθεί στον επόμενο σπιτονοικοκύρη της."Στην υγειά του Πανηγυρά " φωνάζουν όσοι παραστούν στην ρεβυθάδα και στο κοκκινιστό κρέας, φτιαγμένα στις περιβόητες γάστρες της Σίφνου.
Την επόμενη μέρα, ανήμερα της γιορτής της Αναλήψεως, το επίκεντρο είναι η Απολλωνία, η χώρα της Σίφνου που η εορταστική διάθεση κρατεί ως το βράδυ.
Είναι το χρονικό διάστημα τέλος άνοιξης - αρχή καλοκαιριού που, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν κάνω την πρώτη  μου βουτιά στα υπέροχα νερά του Πλατύ Γιαλού ( βλ. παραθεριστικός προορισμός ζεύγους Σημίτη ). Υπάρχει καλύτερο opening καλοκαιριού από ένα μουσικό ταξίδι στη Σίφνο; 
Η ημερομηνία : 28-29-30/5 και πάντα Τετάρτη-Πέμπτη, αφού το Πάσχα είναι Κυριακή.
Ανυπομονώ....
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου