Από που να ξεκινήσω και τι να μην ξεχάσω.
Ένα μικρό νησί.
Και όμως δεν έπληξα καθόλου.
Η εκδρομή μου,(Ιούλιος 2013) ξεκίνησε με στόχο τη ψυχολογική ανάταση, τον επαναπροσδιορισμό πραγμάτων και την τρίπλα στην επερχόμενη κατάθλιψη.
Στον επαναπροσδιορισμό αυτόν, διαλέγεις από το Αιγαίο ένα νησί σε μια basic εκδοχή και ξεκινάς...
Απαραίτητες πληροφορίες:,
Με καράβι only. Anek Lines. Tο Πρέβελης. Πειραιάς-Ανάφη = 12 ωρίτσες
Μέσω Σαντορίνης με το Aqua Spirit. Σαντορίνη - Ανάφη = 45 λεπτάκια
Μέχρι τη Σαντορίνη με το συμβατικό ( μην ρισκάρεις με γρήγορο )= 8 ώρες και νομίζω ότι είναι της εταιρίας Blue Star.(Ντροπή μου που δεν ξέρω,αλλά μπορώ να μάθω)
ΧΩΡΑ
Χτισμένη σε ύψος 250μ., με θέα το απέραντο γαλάζιο, γύρω από το βράχο του βενετσιάνικου κάστρου, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου.
Μια μικρογραφία της χώρας, ίσως να έχεις περπατήσει κάτω από την Ακρόπολη, στα γνωστά Αναφιώτικα. Δυο μάστορες ανέλαβαν το χτίσιμο στην Αθήνα , ονόματι Δαμίγος και Σιγάλας, τον 19ο αιώνα. Έφτιαξαν λοιπόν μία ρεπλίκα του χωριού τους, προσθέτοντας δωμάτια κάθε φορά, που μεγάλωνε η οικογένεια. Γι αυτό, δύσκολα ξεχωρίζεις που σταματάει η αυλή του ενός σπιτιού και που ξεκινάει η στέγη του άλλου. Χαρές και λύπες έμαθαν να τα μοιράζονται οι Αναφιώτες.
Θα την περπατήσεις και θα ανακαλύψεις τις γωνιές τις, θαυμάζοντας το εξαιρετικό ηλιοβασίλεμα, που όπως καταλαβαίνεις είναι το ίδιο με της Σαντορίνης. Απλά εδώ θα δεις λιγότερο μπαλαμούτι και περισσότερο ηλιοβασίλεμα.
ΕΝΔΟΧΩΡΑ
Καλό θα ήταν να ενοικιάσεις ένα αυτοκίνητο, για 1-2 μέρες, ώστε να μπεις και στα βαθιά του νησιού.
Τί έχει;
Ξερόλιθους, φραγκοσυκιές, ξωκλήσια, λιθόχτιστους φούρνους, μελίσσια και κατικιές ( κτίσματα όπου έμεναν οι άνθρωποι προκειμένου να φροντίζουν τα χωράφια τους).
Στην αυτοκινητο-βόλτα σου, σκανάρεις το νησί και βόρεια και νότια μέχρι το μοναστήρι της Καλαμιώτισσας και μετά παίζεις μόνο με τις παραλίες και τη Χώρα.
Αυτό που αξίζει να πας, είναι το μοναστήρι, (παλιό και νέο).
ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΛΑΜΙΩΤΙΣΣΑ
ΚΑΛΑΜΟΣ
Από την Χώρα ξεκινήσαμε πολύ πρωί.
Στόχος να ανέβουμε και να κατέβουμε τον Κάλαμο πριν ο ήλιος αγγίξει τις 10:30 και αρχίσει το πράγμα και γίνεται κουραστικό και επικίνδυνο λόγω ζέστης.
Ξημερώματα λοιπόν, με το αυτοκίνητο οδηγήσαμε περίπου 9χιλ. που είναι στην ουσία όλη η νότια μεριά του νησιού,με τα μονοπάτια παράλληλα στην άσφαλτο και τις παραλίες τη μια δίπλα στην άλλη.
Υπόψιν, ότι στην Ανάφη κάνεις οτοστόπ, περπατάς ακόμα και το καλοκαίρι στα πεντακάθαρα μονοπάτια, που καθόλου επικίνδυνα δεν είναι. Σύμφωνα με την ετυμολογική εκδοχή το Ανάφη προέρχεται από το "άνευ+όφις" , φίδια γιοκ ή από το "ανεφάνη", όταν ο Απόλλωνας με το φως του κεραυνού που έριξε, βοήθησε τους Αργοναύτες από τη φουρτούνα και έτσι επέστρεψαν στην Κολχίδα.
Παρκάρισε λοιπόν στο τέλος της διαδρομής, στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και στο πλάι ένα μονοπάτι θα σε ανεβάσει στον Κάλαμο.
Ο Κάλαμος είναι ένας τραχύς και κακοτράχαλος βράχος, ύψους 460μ. Μην ακούς ότι σε μια ωρίτσα, είσαι επάνω. Πολύ περισσότερο και πρέπει τα πόδια να είναι σε καλή κατάσταση, να αντέχουν. Πάρε νερό, καπέλο, αντηλιακό και ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, γιατί εγώ τα δικά μου τα άφησα στο Μοναστήρι κατεβαίνοντας. Μου τα ξέσκισε ο Κάλαμος!
Σπουδαίο φυσικό μνημείο, φιλοξενεί το γεράκι του Αιγαίου και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ. Στην κορυφή του το μοναστήρι της Καλαμιώτισσας. Λέγεται έτσι, γιατί η εικόνα βρέθηκε δεμένη σε ένα καλάμι.
Δεν θα βρεις κανένα εκεί πάνω, εκτός από τους τρελούς που ανεβαίνουν για τη θέα,την εμπειρία και αυτούς που κοιμούνται το βράδυ σε υπνόσακο στον περίβολο του μοναστηριού, για να δουν την εκπληκτική ανατολή στο πέλαγος που ανοίγεται μπροστά σου.
Στο ίδιο μονοπάτι, στην αρχή του σχετικά και προς τα αριστερά, θα συναντήσεις σήμανση για το Δρακοντόσπηλο, μια σπηλιά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες με εξίσου παλουκο-πρόσβαση.
ΜΠΑΝΑΚΙ
Το μαγιό είναι κατά το 85% περιττό. Οι παραλίες είναι "έξω καρδιά" και όχι μόνο...
Γνωστές, ο μικρός και μεγάλος Ρούκουνας, Κλεισίδι, Άγιοι Ανάργυροι, Καταλυμάτσα, Μέγας Ποταμός, Πρασιές και 2-3 ακόμα.
Εξαιρετικές, δεν έχω λόγια.
Στον Μεγάλο Ρούκουνα, τέρμα αριστερά του κόλπου, υπάρχει ένα κρεβάτι μασάζ και ένα ψηλό, γεροδεμένο, τεκνό προσφέρει υπηρεσίες μασάζ κάτω από τα δέντρα και ελαφριά γυμναστικούλα τύπου stretching. Δεν έκανα, μόνο παρατηρούσα!
ΜΑΜ
Μέσα στη Χώρα, αν και εμείς τις περισσότερες μέρες τρώγαμε στην "Μαργαρίτα" στο Κλεισίδι. Φαγητό της μαμάς και γλυκό διαφορετικό κάθε μέρα, όλα γραμμένα σε ένα μεγάλο μαυροπίνακα. Η " Μαργαρίτα " διαθέτει και δωμάτια ακριβώς δίπλα στην ταβέρνα και ακριβώς πάνω από την παραλία.(τηλ:2286061237)
Τί είναι αυτό;
Το σουπλά της Μαργαρίτας, το οποίο έφτιαξε ο γνωστός σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου. Πήρα μαζί μου ένα για να το κορνιζώσω. Με το μαύρο γυαλί ο Κρίστιαν στο μπαλκόνι της ταβέρνας, η ακτογραμμή με τις παραλίες και στο βάθος ο Κάλαμος.
Ταβέρνα θα βρεις και στον Ρούκουνα.Δεν φάγαμε,αλλά είχε κόσμο.Άλλοι έτρωγαν, μια πιο κει έπλεκε και τέτοια.
ΝΑΝΙ
Αν παρατηρήσεις προσεχτικά της φωτογραφίες που ακολουθούν, θα βρεις κάποια τηλέφωνα δωματίων.
ΕΠΙΔΙΩΞΕ
να φας
μπαλότια=ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας
τζονάρι=παστό χοιρινό
βραστή=μυζήθρα
ζαφοριστό ψωμί
γλυκό κουφέτο (και στη Μήλο το φτιάχνουν)
γεμιστά=σκαλτσούνια
Ο φούρνος στη χώρα ανοίγει πρωί και έχει συγκινητικά πραγματούλια για breakfast. Με το που φτάνει το καράβι , θα τον χρειαστείς.
Επίσης στο bar " O νοών...mojito",μπορείς να περιγράψεις το cocktail που ορέγεσαι και ως πρόθυμο πειραματόζωο να πιεις αυτό που θα σου φτιάξουν ύστερα από την περιγραφή σου. Εγώ το διασκέδασα και μάλλον είχα μεταδοτικότητα.
Το σουβλατζίδικο είναι μια λύση,αλλά δεν δάκρυσα κιόλας.
Σου προτείνω να αγοράσεις μέλι ή ρακόμελο.
Εξαιρετικά μοντέρνο φαρμακείο με από όλα, ακόμα και πράγματα που τα έβλεπα πρώτη φορά.
Αγροτικός γιατρός υπάρχει, αλλά μακριά από μας ας είναι.
|
Το Πρέβελης που φεύγει, ενώ μας έχει αφήσει ξημερώματα στο νησί. |
|
Δημαρχείο |
|
Στον τοίχο της Μαργαρίτας. |
|
Αργώ για ρακόμελα |
|
Πάμε πλατεία; |
|
Ζωοδόχος Πηγή |
|
Κάλαμος |
|
Κρίστιαν στη ταβέρνα της Μαργαρίτας. Έχει χαρτογραφηθεί. |
|
Η κυρία Μαρία. Πλέκει δαχτυλίδια και τα χαρίζει. Το χω φυλάξει για να μην το χάσω. |
|
Το μπαλκόνι μου. |
Σου εύχομαι να πας και να μην θέλεις να φύγεις.
Για δες μήπως ανοίξεις εκεί το ιατρείο σου!
Καλή ξεκούραση!
Φ.