Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

MONTANEMA HANDMADE VILLAGE: ΕΝΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Montanema Handmade Village

Με μότο το «Ακολούθησε το δάσος» το Montanema Handmade Village ανοίγει στις 4 Ιουλίου, στο καταπράσινο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ένα μαγικό σημείο στην καρδιά του βουνού, 4,5 χλμ. από τη Λίμνη Πλαστήρα. Πήραμε πρώτοι μια πρώτη γεύση.
Παρασκευή βράδυ, τρώγοντας παραδοσιακό γαλοτύρι και νοστιμότατο πλαστό σε μια ταβέρνα στα ανατολικά της Λίμνης Πλαστήρα, ο Χρήστος Αθανασιάδης και ο Δημήτρης Παναγόπουλος, επιχειρηματίες, φίλοι και συνεργάτες πλέον σε ένα νέο πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα μας διηγούνται την ιστορία του Montanema Handmade Village. Μπορεί ένα μονοπάτι να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου κι ενός τόπου; Δεν χρειάστηκε παρά ένα λοξοδρόμημα στη διάρκεια μιας πεζοπορίας στο καταπράσινο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ένα μαγικό σημείο στην καρδιά του βουνού, 4,5 χλμ. από τη Λίμνη Πλαστήρα, για να γραφτεί η πρώτη σελίδα μιας ξεχωριστής ιστορίας φιλοξενίας.
Όλα ξεκίνησαν πριν 15 χρόνια όταν ο Χρήστος και η Χριστίνα αποφάσισαν να διασχίσουν περπατώντας το φαράγγι του Ανθοχωρίου. Η Χριστίνα σταματάει να ξαποστάσει. Ο Χρήστος δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει. Ένα σπιτάκι ξεπροβάλλει μες στη χαράδρα. Αυτό ήταν! Η ψυχή του βουνού έχει ξυπνήσει! Ένιωσε ότι αυτό το σπιτάκι πρέπει να το αποκτήσει, να περάσει εδώ την υπόλοιπη ζωή του. Ξαφνικά μες στα έλατα, δίπλα στο κονάκι κάτι κινείται. Ο Μπαρμπα-Μήτσος μαζεύει καρύδια. Τον βοηθάει, ρωτάει για το σπιτάκι, δεν το πουλάει. Άμα θες έλα να μείνεις... Όταν θέλεις κάτι πολύ το σύμπαν συνωμοτεί... και κάποια στιγμή το κονάκι έγινε δικό του, το ησυχαστήριό του...ο τόπος συνάντησης της παρέας, εκεί όπου ο χρόνος σταματούσε και οι ήχοι, η θέα και οι αισθήσεις αναλάμβαναν τα υπόλοιπα. Εκεί, υπό το φως τον κεριών μες στο παρθένο δάσος στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ακούγοντας τους ήχους των νερών, ξυπνώντας με τα χρώματα και τις μυρωδιές του δάσους, ατενίζοντας την πιο υπέροχη θέα, ο Χρήστος κι ο Δημήτρης ερωτεύτηκαν τα Άγραφα και άρχισαν να σχεδιάζουν ένα χειροποίητο χωριό θέλοντας να μοιραστούν με περισσότερους τις μοναδικές στιγμές απόλυτης χαλάρωσης, αναγέννησης και επαφής με τη φύση που έζησαν εκεί.

Πώς κάνεις κοινωνούς στη μαγική αυτή εμπειρία περισσότερους χωρίς να χάσει την μαγεία της; Ένα αίνιγμα που τους απασχόλησε χρόνια και το λύσανε βήμα βήμα, ακολουθώντας το ένστικτο, ακούγοντας το τοπίο, περισσότερο κι απ' την πείρα! 30 στρέμματα γης χωρισμένα σε μικρούς κλήρους, η απόκτησή τους μια περιπέτεια χρόνων, ικανή να σε λυγίσει. Η αγάπη τους για τον τόπο και το όραμα υπερίσχυσε. Το να πρωτοέρθουν εδώ με το μονοπάτι είχε τη δυσκολία του. Αυτή όμως δεν ήταν τίποτε μπροστά στην περιπέτεια του να ανοίξουν τον δικό τους δρόμο μέτρο μέτρο στην καρδιά του δάσους. Mε πόσα συνεργεία δεν χρειάστηκε να διαπραγματευτούν για να έρθουν ως εδώ πάνω, σε ένα τόσο απομακρυσμένο μέρος μεταφέροντας υλικά για την κατασκευή του χωριού; Παρόλο που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν νέα χάραξη για να συντομεύσει η πρόσβαση προς το χωριό εντούτοις προτίμησαν να βελτιώσουν τον δύσβατο παλιό δασικό δρόμο σεβόμενοι το οικοσύστημα αφήνοντας μάλιστα χωμάτινο ένα μεγάλο μέρος του. Οδηγώντας μες στα έλατα το επόμενο πρωί καταλαβαίνουμε γιατί... Εδώ η εμπειρία δεν ξεκινά όταν φτάνεις στη ρεσεψιόν, αλλά από τα 3,5 χιλιόμετρα οδήγησης, ανάμεσα στα έλατα σε υψόμετρο 1100 μ., με μόνη ηχητική υπόκρουση τους ήχους της φύσης.

Βλέποντας τα σπιτάκια του Montanema να ξεπροβάλλουν μες στην ομίχλη με φόντο ένα πραγματικά υποβλητικό φυσικό τοπίο νιώθεις ότι είσαι πραγματικά στην καρδιά του δάσους και έρχονται στο μυαλό σου εικόνες που έχεις πλάσει στη φαντασία σου από τα παραμύθια. Μπορεί να μην το είδαμε ολοκληρωμένο, αλλά το σίγουρο είναι ότι το Montanema δεν είναι ένα ακόμη ορεινό ξενοδοχείο, αλλά φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ολόκληρη εμπειρία που αναδεικνύει αυτό το μαγικό σημείο στις πλαγιές των Αγράφων σε έναν αυτόνομο προορισμό διακοπών όλες τις εποχές του χρόνου. Το DNA του χωριού περιέχει όλες τις αισθήσεις που έκαναν τον Χρήστο και τον Δημήτρη να ερωτευτούν τον τόπο. Τη μυρωδιά και τις γεύσεις του ξυλόφουρνου, τον ήχο του τρεχούμενου νερού, το αναμμένο τζάκι, την αίσθηση του να είσαι μόνος με τη φύση, τη ζεστασιά της παρέας, το να μοιράζεσαι με τους αγαπημένους σου ένα καλό κρασί και ωραίες μουσικές. Το μότο τους είναι ζήσε αργά, απόλαυσε τα πάντα με όλες σου τις αισθήσεις.
Δεκαπέντε χρόνια μετά και ύστερα από πολλές περιπέτειες, το Montanema Handmade Village είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους ταξιδιώτες μυώντας τους σε μια απολύτως χειροποίητη εμπειρία φιλοξενίας μες στην παρθένα φύση των Αγράφων, όπου η αγάπη για τη φύση και τη τέχνη, η γεύση της παράδοσης, η οικολογική συνείδηση, η αυθεντικότητα αποκτούν ουσιαστικό νόημα. Το καλοκαιρινό opening στις 4 Ιουλίου ταιριάζει γάντι, αφού η εποχή είναι ιδανική για να μυηθείτε στα καλύτερα του καλοκαιρινού βουνού, να χαλαρώσετε γύρω από την πισίνα και στις βεράντες που ακουμπούν στα έλατα, να απολαύσετε περπατήματα στα υπέροχα μονοπάτια, να «παίξετε» στη λίμνη επιλέγοντας κάποια από τις πολλές προτάσεις για δραστηριότητες.
Ο σχεδιασμός του χωριού ακολουθεί τις αρχές τις βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και οικολογικής δόμησης. Τα σπίτια χτίστηκαν από ντόπια πέτρα και ξύλο και θερμαίνονται με ανεξάρτητες μονάδες pellet ανά οικία και ενεργειακά τζάκια, ενώ τα νερά της ύδρευσης και άρδευσης προέρχονται από φυσικές πηγές του βουνού. Τα 33 διαμερίσματα και οι βίλες διαφόρων τύπων μοιράζονται σε πετρόχτιστα σπίτια με κεραμιδένιες στέγες που απλώνονται σαν μικρό χωριό, με χειροποίητες λεπτομέρειες και παλιά αντικείμενα, ενεργειακά τζάκια, και βεράντες που σχεδόν χαϊδεύουν τα έλατα.
Κάθε λεπτομέρεια εδώ έχει και μια ιστορία αφού ο Χρήστος έχει πάθος με τα παλιά αντικείμενα: δεκάδες αντικείμενα αντίκες εντοιχίστηκαν στους τοίχους των σπιτιών ή στολίζουν διάφορους χώρους τους, ενώ τα πλακάκια στο bar «Ηρέμα» είχαν αποκολληθεί ένα ένα με το χέρι από ένα παλιό εργοστάσιο κεραμοποιίας στη Θεσσαλονίκη που κατασκευάστηκε από Ιταλούς μάστορες. Ιδιαίτερα και τα μπάνια, φιλοτεχνημένα από έναν αγιογράφο που έφτιαξε ειδικά για το ξενοδοχείο με παλιές βυζαντινές τεχνικές τις σκόνες για τις τσιμεντοκονίες και το παραδοσιακό, οικολογικό υλικό κουρασάνι, ενώ απολύτως χειροποίητα και οικολογικά θα είναι και τα αναλώσιμα.

Το Montanema Handmade Village παίζει δυνατά και στο κομμάτι της γεύσης και της διασκέδασης. Έχοντας πίσω τους τη γνώση πολλών χρόνων στο χώρο της εστίασης και με αγάπη για τις οικείες, καθαρές γεύσεις της παράδοσης και τις εκλεκτές πρώτες ύλες, τα «Φούρνια» αναμένεται να εξελιχθούν σε εστιατόριο – προορισμός από μόνο του στην ευρύτερη περιοχή. Στη βεράντα που μοιάζει να ίπταται πάνω από το καταπράσινο φαράγγι θα δοκιμάσετε φρέσκο χειροποίητο ψωμί που ψήνεται στους ξυλόφουρνους, πίτες με ντόπια τυροκομικά, κρέατα ελεύθερης βοσκής στα κάρβουνα, παραδοσιακά μαγειρέματα στη γάστρα. Το café-bar «Ηρέμα», προέκταση του μαγικού τοπίου, θα είναι ανοιχτό για όλους από το πρωί ως αργά το βράδυ, για έναν απογευματινό καφέ και τοπικά γλυκά στη βεράντα με την υπέροχη θέα αλλά και παρεϊστικα βράδια με ιδιαίτερες μουσικές και κοκτέιλ. Στον ατμοσφαιρικό χώρο του Κελαριού «’Ήδος» θα σερβίρονται εκλεκτά κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, με αρμονικά ταιριασμένα εδέσματα, ενώ ετοιμάζονται και οινικές βραδιές.
Το γυμναστήριο είναι ένα πραγματικό παράθυρο στα έλατα, ενώ θα οργανώνονται και προγράμματα γυμναστικής έξω στη φύση. Η φύση άλλωστε είναι το πιο μοναδικό στοιχείο της εμπειρίας του Montanema Handmade Village. Η γειτονιά του, από τα πιο όμορφα κρυμμένα μυστικά σ ’αυτή τη περιοχή, προσφέρεται ως βάση για εκπληκτικές βόλτες στη φύση. Ετοιμαστείτε για βόλτες σε μονοπάτια μέσα σε καταπράσινα φαράγγια ακολουθώντας τους ήχους του καταρράκτη και ψάχνοντας παλιούς νερόμυλους και πέτρινα μονότοξα γεφύρια … 
πηγή: athinorama
Δέσποινα Ζευκιλή dzeykili@athinorama.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου